Γλώσσα:
 

Γιατί Low VOC χρώμα;

Κατηγορίες: Άρθρα

Γιατί Low VOC χρώμα;

Γιατί να χρησιμοποιήσω Low VOC χρώματα για το σπίτι μου;

Αναπνεύστε βαθιά… Μυρίζει ωραία, έτσι δεν είναι; Για μερικούς ανθρώπους, η μυρωδιά από ένα φρεσκοβαμμένο τοίχο μπορεί να συγκριθεί με την απόλαυση της μυρωδιάς του φρεσκοκομμένου γρασιδιού. Είναι τα χρώματα που επιλέξατε όμως πραγματικά ασφαλή για εσάς και το περιβάλλον;

Τι είναι οι Πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC)

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) είναι οργανικές χημικές ουσίες που έχουν υψηλή τάση ατμών (vapor pressure) σε φυσιολογικές συνθήκες σε θερμοκρασία δωματίου. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις περιλαμβάνουν τόσο τις ανθρωπογενείς όσο και τις φυσικά απαντώμενες χημικές ενώσεις. Τα περισσότερα αρώματα και οσμές είναι πτητικές οργανικές ενώσεις. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις επίσης, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των φυτών. Μερικές πτητικές οργανικές ενώσεις όμως, είναι μακροπρόθεσμα επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία ή μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο περιβάλλον, όπως αύξηση της συγκέντρωσης του όζοντος στην ατμόσφαιρα ή ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα.

Τι είναι τα Low VOC χρώματα;

Low VOC χρώματα

Σύμφωνα με την οδηγία 2004/42/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις Πτητικές Οργανικές Ενώσεις (Volatile Organic Compounds), η Βιομηχανία χρωμάτων και βερνικιών είναι υποχρεωμένη να παράγει προϊόντα μειωμένης περιεκτικότητας σε VOC και οι ετικέτες των προϊόντων θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την κατάλληλη σήμανση που θα δηλώνει την κατηγορία που ανήκει το προϊόν.

Τα Low VOC χρώματα λοιπόν, είναι τα χρώματα εκείνα με χαμηλή περιεκρικότητα σε πτητικές οργανικές ενώσεις, που τα καθιστά φιλικά προς το περιβάλλον και τον χρήστη.

Απαιτήστε Low VOC χρώματα

Απαιτήστε και προτιμήστε χρώματα Low VOC για το σπίτι σας. Είναι πιο υγιεινά, πιο ασφαλή για το περιβάλλον και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα παλαιού τύπου, χρώματα.

Διαλύτες και πτητικές οργανικές ενώσεις

Όλα τα χρώματα είναι συνήθως κατασκευασμένα από τρεις κύριες συνιστώσες:

  • Χρωστικές: δίνουν στο χρώμα, το χρώμα τους
  • Συνδετικές: οι συνδετικές ουσίες βοηθούν στο «δέσιμο» της χρωστικής στην επιφάνεια εφαρμογής.
  • Διαλύτες: τα διαλυτικά, διατηρούν το χρώμα σε υγρή μορφή, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να εφαρμοστεί.

Από αυτά τα τρία συστατικά, οι διαλύτες συμβάλλουν περισσότερο στη συγκέντρωση των πτητικών οργανικών ενώσεων των χρωμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή ο διαλύτης (ένα υγρό) έχει σχεδιαστεί για να εξατμιστεί γρήγορα, αφήνοντας μόνο τη χρωστική ουσία και το συνδετικό υλικό της (τα στερεά) πίσω στους τοίχους σας. Χρώματα με ένα μεγαλύτερο ποσοστό των στερεών αφήνουν συνήθως περισσότερη χρωστική ουσία πίσω, με αποτέλεσμα να χρειάζονται λιγότερες εφαρμογές. Οι διαλύτες τείνουν να είναι είτε με βάση το πετρέλαιο (υψηλή περιεκτικότητα σε VOC) ή με βάση το νερό (χαμηλή ή καθόλου περιεκτικότητα σε VOC).

 Low VOC χρώματα

Τα οικοδομικά χρώματα Low VOC της Alcon Paint είναι λιγότερο επικίνδυνα για τον χρήστη και το περιβάλλον;

Τα Low VOC χρώματα και βερνίκια της Alcon Paint έχουν σχεδιαστεί να περιέχουν λιγότερους διαλύτες και ως αποτέλεσμα έχουν χαμηλότερη επικινδυνότητα για το χρήστη και να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.